Digitale gereedschapskist 1 maand - Wiskunde 3de middelbaar : D en DA - stroom
in WiskundeOver deze les
Hey beste vriendjes van de wiskunde,
Welkom op de digitale gereedschapskist van Bijles After School. Samen gaan we de wondere wereld van de wiskunde verkennen.
Onze digitale gereedschapskist voor wiskunde bestaat uit verschillende modules. Die elk bestaan uit video's, samenvattingen en oefeningen.
De digitale gereedschapskist vertrekt altijd van wat gekend is, want zonder goede fundamenten stort een gebouw in. Daarom is ieder module onderverdeeld in een basis en verdieping.
Er kan zelf gekozen worden om te starten met de basis of toch maar door te gaan naar de verdieping. In de basis video worden de fundamenten gelegd om iedere verdiepende oefening of materie te kunnen oplossen.
Indien er iets niet duidelijk is , kunnen jullie altijd terecht bij ons voor ondersteuning. Dit is in het pakket in begrepen.
'' LATEN WE SAMEN VAN MIN , EEN PLUS MAK
FAQ
Opmerkingen (0)
Het eerste onderwerp van onze opfrissing module is verzamelingleer. In de eerste graad hebben we gewerkt met 3 verzamelingen :
A. Natuurlijke getallen
B. Gehele getallen
C. Rationale getallen
Maar wanneer is een getal natuurlijk , geheel of rationaal ?
Een deelverzameling is een begrip die regelmatig zal voorkomen in de nabije toekomst. Deelverzamelingen is niets ander een stuk van de grotere verzameling. Bij onze 3 gekende verzamelingen kunnen we deelverzamelingen maken.
Tijdens het doorlopen van de video komen we tot een belangrijke besluit i.v.m. het getal 0.
Om verbanden te leggen tussen een getal en verzamelingen maken we gebruik 2 veel voorkomende symbolen : element en deelverzameling.
Tijdens deze video bekijken we wanneer element of deelverzameling van toepassing is.
We hebben alreeds de verzameling van de natuurlijke , gehele en rationale getallen gezien.
We gaan onze verzamelingleer uitbreiden met 3 nieuwe begrippen :
A. Willekeurige getallen
B. Veelvouden
C. Delers
Doordat we nu ook meer verzamelingen kennen , gaan we ook enkele symbolen toevoegen:
A. Unie
B. Doorsnede
C. Verschil
D. Ledig
Voordat we beginnen aan algebraïsche bewerkingen van rationale getallen , bekijken we eerst enkele belangrijke begrippen die we later zullen nodig hebben :
A. Wat is een rationaal getal ?
B. De waarde van een rationaal getal ?
C. Tegengestelde , omgekeerde en absolute waarde
D. Hoofdeigenschap van breuken
E. Vereenvoudigen van breuken
De eigenschappen van de bewerkingen vormen een belangrijk onderdeel om wiskunde beter te begrijpen. Er zijn natuurlijk ook verdiepende eigenschappen die later aanbod komen. Tijdens deze video bekijken we de volgende onderwerpen :
A. Commutatief
B. Associatief
C. Neutraal element
D. Opslorpend element
Tijdens de basis hebben we enkele eigenschappen gezien van de breuken , dit hebben we nodig om breuken op te tellen en af te trekken. De voorwaarde is te allen tijde GELIJKNAMIGE NOEMER = DEZELFDE NOEMER.
Aangezien de teller en noemer gehele getallen zijn , waarbij de noemer nooit nul mag zijn, kan het soms moeilijk zijn om de gemeenschappelijke noemer te vinden. Tijdens de module gaan we bekijken hoe snel en effectief tot de gemeenschappelijke noemer komen.
In het 2de middelbaar hebben we voornamelijk gewerkt met rationale getallen, voordat we hier een extra verzameling gaan aan toe voegen zullen we eerst bekijken hoe we een rationaal getal kunnen schrijven als een rationale breuk.
Bij de opfrissing module hebben we gezien dat een rationaal getal zowel een decimaal getal ( kommagetal ) of breuk kan zijn. Maar niet ieder kommagetal is een rationaal getal ;).
Wat zijn de verschillen ? En hoe schrijven we dit terug als een rationale breuk ?
De kommagetallen die onbegrensd niet repeterend zijn kunnen we toevoegen aan de verzameling van de irrationale getallen, maar hoe schrijven we deze verzameling in symbolen ? En wat gebeurt er als we de verzameling van de rationale en irrationale getallen samen nemen ?
